Ajankohtaista

Kenneth Dahlin ura VKK:lla on jatkunut kohta 30 vuotta – matkalle mahtuu monia muutoksia

Työntekijät viihtyvät VKK:lla mutkattomassa työyhteisössä.

Vaasan Kuljetuskanavilla vuodesta 1993 työskennellyt Kenneth Dahl on uransa aikana nähnyt muutokset VKK:n tuotannossa. Alun perin ilmastointiasentajaksi valmistunut Dahl on nykyisin VKK:n tuotantopäällikkö.

– Tällä hetkellä teen jonkin verran putkien suunnittelua, mutta ratkon ongelmia myös tuotannon puolella. Työni on monipuolista, eivätkä päivät ole samanlaisia, Dahl kertoo.

VKK:lla investoidaan kehitykseen

Vuosien varrella putkien valmistaminen on muuttunut tekniikan kehittyessä. VKK:lla on haluttu aina kehittää työskentelytapoja, ja investoinnit uusin koneisiin ovat poikkeuksetta tuoneet lisää töitä.

– Vielä 1990-luvulla piirsimme peltilevyihin metalliharpilla suunnitelmat ja leikkasimme osat irti peltisaksilla. Käytössä oli myös peltileikkuri, mutta sitäkin piti jonkun kuljettaa viivoja pitkin, kun se leikkasi. Meillä oli käytössä erilaisia sapluunoita, joiden avulla kuvioita tehtiin eli aina ei tarvinnut omasta päästä keksiä. Joskus jotkut tuotteet piti räätälöidä hyvin tarkasti, Dahl muistelee.

VKK:n oma tuotanto mahdollistaa edelleen tarkkaankin räätälöidyt kokonaisuudet. Tekniikan mentyä eteenpäin voidaan peltiä taivuttaa ja leikata koneiden avulla, mutta esimerkiksi mankelia VKK:lla käytetään edelleen käsityönä.

– Koska valmistamiseen liittyy edelleen vahvasti käsityötä, täytyy taitavalla peltisepällä olla kyky hahmottaa valmis tuote. Myös ymmärrys materiaalin käyttäytymisestä on tärkeä osa ammattitaitoa. Nykyisin tietokoneella pystytään tekemään 3D-malleja, mikä helpottaa työtä. 1990-luvulla piirustukset olivat ruutupaperilla, jos olivat, Dahl naurahtaa.

Kotimainen käsityö on VKK:n vahvuus

Pölyn- ja purunpoistokanavien valmistajana VKK on harvinaisuus suomalaisessa yritysmaailmassa. Järjestelmät valmistetaan edelleen pitkälti käsityönä Mustasaaressa.

– Oman valmistuksen vuoksi pystymme toimimaan joustavasti. Pystymme esimerkiksi toimittamaan varaosia lyhyelläkin varoitusajalla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että työ on vaihtelevaa työntekijöillekin. Harvoin valmistamme samaa osaa montaa kappaletta.

VKK on tunnettu valmistaja omassa lajissaan, ja heille pitkät asiakassuhteet ovat tyypillisiä. Mutkaton yhteistyö ja laadukas työnjälki saa asiakkaat palaamaan VKK:lle.

– Meidän pölyn- ja purunpoistojärjestelmämme kestävät vuosikymmeniä. Kun käyttöikä sitten joskus tulee tiensä päähän, metalli voidaan sulattaa uusiokäyttöön, Dahl päättää.