Ajankohtaista

Vaasan Kuljetuskanavat Oy:n savukaasusuodatin alittaa kiristyvät päästörajoitukset kirkkaasti

Vaasan Kuljetuskanavat Oy (VKK) on vuonna 1988 perustettu biopolttoaineella toimivien lämpö- ja höyryntuotantolaitosten laitostoimittaja – yksi Suomen johtavista.

VKK:n palveluihin kuuluvat myös huolto- ja ylläpitopalvelut sekä tuotteet vaativiin teollisuusympäristöihin. VKK on aloittanut liiketoimintansa toimittamalla purunpoistoon tarvittavia kanavia. Vuosien aikana toiminta on laajentunut, koska VKK:lla on ollut innostusta ja halua pureutua asiakkaiden ongelmiin ja suunnitella niihin toimivia ja fiksuja ratkaisuja

Kesällä 2021 Vaasan Kuljetuskanavat Oy (VKK) toimitti avaimet käteen -periaatteella savukaasusuodattimen Anaikan sahalle Iisalmeen. Savukaasusuodattimen tilasi Nevel Oy, jonka lämpökeskus tuottaa energiaa sahalle. Nevel Oy toimittaa kehittyneitä teollisuuden ja kuntien infrastruktuuriratkaisuja ja yritys toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Virossa. Uusi savukaasusuodatin hankittiin Iisalmeen, kun vanhan puhdistimen käyttöikä oli tullut tiensä päähän.

– Päädyimme hankkimaan savukaasusuodattimen VKK:lta, koska he pystyivät tarjoamaan teknillis-taloudellisesti kilpailukykyisen ratkaisun, joka sopi myös aikataulullisesti sahan ja lämpökeskuksen toimintaan.  Olemme tehneet heidän kanssaan aiemminkin yhteistyötä, joten tiesimme mihin he pystyvät. Yhteistyö alkoi noin 20 vuotta sitten, kun tilasimme heiltä kutteripurusiilon. Lisäksi VKK on toimittanut meille mm. useita lämpökeskuksia näiden vuosien aikana. Pitkän yhteistyön myötä olemme vakuuttuneet heidän ammattitaidostaan, Kari Pajunen, Nevel Oy:n projektipäällikkö kertoo.

Pitkäikäiset tuotteet ja toimitusvarmuus ovat VKK:n vahvuuksia

VKK on panostanut laajoihin palveluihin ja siinä samalla osaaminen on myös karttunut. Laajat palvelut tarkoittavat asiakkaille helppoa asioimista, kun tuotteiden kehitys, valmistus ja asennus onnistuu oman henkilökunnan turvin. VKK pystyi vastaamaan Nevelin toimitusaikatauluun heidän oman konepajansa ja asennushenkilökuntansa kanssa.

– VKK suunnittelee pitkälti itse tuotteensa ja heillä on oma konepaja, jossa tuotteita ja osia valmistetaan, joten he tuntevat toimittamansa tuotteet hyvin.  Lisäksi heihin saa hyvin yhteyden, kun tarvetta yhteydenpidolle on, Pajunen kertoo.

Vuosina 2025 ja 2030 ympäristömääräykset tiukkenevat koskien olemassa olevia lämpölaitoksia. VKK:n savukaasupuhdistimelle suoritetun virallisen päästömittauksen mukaan ympäristöön päätyneiden hiukkasten määrä oli reilusti alle takuuarvon 10 mg/Nm3, joka alittaa nykyiset ja kiristyvät päästörajoitukset.  Savukaasusuodatin on VKK:n vankan osaamisen vuoksi toiminut luvatulla tavalla asennuksen jälkeen ja VKK:n laatulupauksen mukaan se toimii vielä vuosikausia lisää.

– Savukaasusuodattimen asennus lämpökeskukseen sujui tehokkaasti ja asennuksen jälkeen hiukkaspäästöt ovat olleet vähäisiä. VKK:n toimitusvarmuuden vuoksi pysyimme myös aikataulussa asennuksen suhteen, Pajunen summaa.