Ajankohtaista

VKK Power Oy:n Alvalle toimittaman 4 MW:n lämpölaitoksen käytettävyys 99,8 %

Jyväskyläläinen Alva-yhtiöt Oy tuottaa ja jakelee sähköä sekä tuottaa, myy ja jakelee lämpöä ja vettä omistamissaan verkoissa valtakunnallisesti. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2021 n. 220 miljoonaa euroa ja yhtiö työllisti n. 244 henkilöä.

Alva-yhtiöt Oy huolehti energian jakelusta Tikkakosken kylän ja puolustusvoimien alueilla. Kun energiantuotannosta vastanneen yrityksen sopimuskausi oli päättymässä, päätti yhtiö ottaa vastuun myös energiantuotannosta.  Samalla yhtiö lunasti haltuunsa alueella sijaitsevat kolme vanhempaa lämpölaitosta, jotka eivät enää vastanneet energiantuotannon vaatimuksiin kokonsa tai polttoaineensa vuoksi.

– Nämä kolme vanhempaa lämpölaitosta ovat meillä edelleen toimintakunnossa ja niitä käytetään tarvittaessa varaenergiantuotantoon. Niiden käyttäminen jatkuvaan energiantuotantoon ei kuitenkaan ole taloudellisesti järkevää, kertoo Alvalla projektipäällikkönä toimiva Matti Sihvonen.

Alueen pääasiallisesta energiantuotannosta on vastannut aiemmin 7 MW:n laitos, jota Alva ei lunastanut muutoksen yhteydessä.  Kyseisen laitoksen minimikuormataso olisi ollut liian suuri, koska muutoksen myötä Alvan energiantuotantoalue kutistui puoleen aiemmasta. Tällä hetkellä yhtiö vastaa Tikkakoskella sijaitsevan puolustusvoimien alueen energiantuotannosta sekä jakelusta.

– Päädyimme hankkimaan pienemmän laitoksen sekä polttoainevaraston VKK Powerilta, koska halusimme olla varmoja, että laitoksen tehotasot olisivat tarpeisiimme sopivat. Laitos on tietenkin myös sijoitus alueen energiantuotantoon tuleviksi vuosikymmeniksi.

Avaimet käteen -toimitus onnistui hyvin perustuksia myöden

Alvan ja VKK Powerin yhteistyö oli ensimmäinen laatuaan.

– Ensimmäisillä tarjouskierroksilla oli mukana useampi toimittaja. VKK Power valikoitui toimittajaksi mm. sen vuoksi, että saimme tutustua VKK Powerin jo toimittamaan laitokseen. Vierailu auttoi meitä myös sorvaamaan entistä paremman hankintasopimuksen.

VKK Power esitteli varhaisessa vaiheessa Alvalle myös sopivan alihankkijan vastaamaan lämpölaitoksen maansiirto- ja perustustöistä.

– Halusimme hajauttaa toimitusriskiä sitomalla edellä mainitut työt sopimukseen, vaikka VKK Power ei varsinaisesti vastannut näistä toimenpiteistä.

Alvalla ollaan tyytyväisiä lämpölaitoksen toimintaan

Yritysten välinen yhteistyö sujui hyvin ja projekti päästiin aloittamaan juuri ennen koronan aiheuttamaa komponenttipulaa.

– Jokainen projektin vaihe eteni hyvässä tahdissa aina suunnittelusta toimitukseen asti. Käyttöönottovaihekin eteni sovitusti, vaikka ensimmäinen koeajo piti uusia muutaman kerran. Polttoaineen syötön kanssa oli haasteita, mihin etsimme yhdessä ratkaisuja. VKK Power teki tarvittavia muokkauksia suppilorakenteeseen ja vastaanotimme käyttövalmiin laitoksen.

VKK Powerin lämpölaitoksilla on kahden vuoden takuuaika, joka alkaa vasta silloin, kun laitos on täysin käyttövalmis.

– Kahden ensimmäisen käyttövuoden aikana on tehty korjauksia takuulistojen mukaisesti. Hankimme joitain varaosia varastoon jo projektin aikana. VKK Power on toimittanut meille myös ripeästi varaosia, jos sopivaa ei ole ollut meillä valmiina, kertoo Alvan energiantuotannon käyttöpäällikkö Janne Hakonen, joka vastaa myös Tikkakosken lämpölaitoksesta.

Hakonen kehaisee vielä ammattitaitoista projektipäällikköä ja asiantuntevaa vastapeluria, jotka hoitivat projektin hienosti yhteistyössä.

– Kertoohan se jo jotain laitoksen laadusta, kun sen käytettävyys on ollut kahden edellisen vuoden aikana 99,8 %. Myös sisätiloista näkee, että VKK Powerilla ei ole menty sieltä, missä kustannus on edullisin, päättää Hakonen.

Lue lisää VKK Powerin lämpölaitoksista täältä!