Cykloner

En cyklon är en till sin struktur enkel dammavskiljare. Dess funktion baseras på centrifugalkraft: de partiklar som filtreras sjunker nedåt och den rena luften kommer ut i toppen av cyklonen. Cykloner används huvudsakligen som föravskiljare för att förbättra huvudfiltrens funktion. För att säkerställa bästa möjliga driftsäkerhet måste luften som filtreras vara torr och de partiklar som ska avskiljas bör vara klibbfria. Standardcyklonerna tillverkas av stål med en tjocklek på 2–3 mm och färgnyansen är RAL 7004. Vid beställning av en cyklon väljs inloppsströmningens riktning. Vi tillverkar även cykloner i rostfritt eller syrafast stål enligt behov.

En cyklon kräver ofta en inloppsadapter för att kunna ansluta den kantiga inloppsöppningen till en rund rörledning. För denna anslutning kan spännband eller flänsar användas.

Cyklonens frånluft blåses uppåt med hjälp av en frånluftspridare. På så vis blir taket inte smutsigt. Spridaren är utrustad med en tratt som samlar upp regnvatten. Regnvattnet avlägsnas från tratten med en slang. Frånluftspridaren levereras med fläns- eller spännbandsfäste enligt kundens önskemål. Vid behov levereras cyklonerna även med regnskydd för att skydda dem från vatten.

Syklonfakta:

  • en dammavskiljare som fungerar med centrifugalkraft
  • material: 2–3 mm tjockt stål
  • inloppsadapter
  • frånluftspridare (0,7 mm stål)
  • regnskydd (0,7 mm stål)